Prețurile de consum au continuat să crească în ultima lună a anului trecut și au adus o nou surpriză negativă. Inflația lunară a fost de 0,7%, iar cea anuală a ajuns la 8,2%, comparativ cu 7,8% în noiembrie. Curentul electric s-a scumpit din nou în decembrie. BNR prognoza o inflație de 7,5% la finele anului, însă, ca în cazul ultimelor estimări, și cea din raportul de inflație din luna noiembrie s-a dovedit prea optimistă. Este cel mai ridicat nivel al inflației din ultimul deceniu. De la aderarea la Uniunea Europeană, rata inflației mai sărise de 8% doar în martie-mai 2011 și în martie-august 2008, conform datelor analizate de Profit.ro.

Tarifele la energie au crescut din nou în decembrie față de luna precedentă. Curentul electric s-a scumpit, în medie, cu 6,3%, energia termică cu 2,1% și gazele cu 1,4%. Per total, energia s-a scumpit anul trecut cu 28,1%, evoluție ce vine în contextul liberalizării pieței de energie, într-o perioadă a creșterii cotațiilor la nivel european la niveluri record. Prețul gazului plătit de consumatori a sărit cu aproape 52% față de decembrie 2020, curentul s-a scumpit cu 15% și energia termică cu 14%. Combustibilii s-au scumpit anul trecut cu 22%, pe fondul creșterii cotațiilor internaționale la țiței. Pe de altă parte, în decembrie a fost o ușoară ieftinire, de circa 0,8%, față de noiembrie.

Și serviciile de apă, canal și salubritate au crescut în 2021 cu 8%. Cea mai mare creștere a mărfurilor alimentare a avut-o uleiul, care în 2021 s-a scumpit cu peste 27%, urmat de cartofi cu 25%. Chiar și păinea s-a scumpit cu 10,3 procente în 2021.

Prognoza BNR pentru 2022 este o inflație de 5,9% , dar, așa cum ne-am obișnuit deja, prognozele BNR nu sunt atât de precise pe cât și-ar dori Banca Națională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.